Onze werkwijze

Hierbij een toelichting op onze werkwijze voor onze nesten.

Wij fokken volgens het verenigingsfokreglement van de NITC en de reglementen van de Raad van Beheer.

De moederhond mag slechts één nestje per jaar hebben (RvB), maar wij slaan minimaal één loopsheid over voordat er weer een nieuw nestje mag komen. Is de moederhond binnen een jaar twee keer loops, dan wachten we tot de derde loopsheid. Het komt zelden voor, maar als een moederhond meer dan een jaar tussen de loopsheden in heeft, dan wordt ook die loopsheid overgeslagen.

De moederhond mag bij ons oud worden.

De pups worden in huis geboren, de werpkist staat in de keuken. De pups zijn bekend met alle huis, tuin en keukengeluiden. Daarnaast maken we ook extra geluiden met de pannen en ander keukengerei. Zodra de pups naar buiten kunnen (met een week of 5) gaan we oefenen met de automatisch paraplu. We kwamen erachter dat als het regent we bij het uitlaten de paraplu opende en een jonge hond schrok van het openvouwen van de paraplu. Ofschoon het bijna nooit regent, is het wel een actie waarvoor de pups niet hoeven te schrikken.

Na de eerste inenting (6 weken) gaan we regelmatig met één pup tegelijk een wandelingetje maken langs de openbare weg (niet langs de poepveldjes). In het begin een voor een en later paarsgewijs. Dan wennen ze al aan het verkeer. Bij ons komt veel schooljeugd door de straat met alle bijzondere geluiden. Ook spelende kinderen zijn een welkome afwisseling in het socialiseren van de pups.

Zodra de pups de ogen open hebben en lekker door de werpkist en uitloopren ronddartelen, kunnen de aspirant puppy kopers het nest bezoeken. We beginnen een met een kennismakingsgesprek, zodat wij een beeld krijgen waar onze pup terecht komt. Ook kunnen wij daarmee oordelen welk type hond het beste bij de gegadigde past. Wij hopen hiermee dat de pups in een goede nieuwe omgeving terecht komen en dat de nieuwe eigenaar een hondenleven lang plezier heeft van de Ierse huisgenoot.

Na de kennismaking gaan we samen de pups bekijken. Er zijn verschillende manieren een pup te kiezen. Een daarvan is dat de pup zelf kiest. Maar na een aantal weken pups observeren kunnen wij na het kennismakingsgesprek een gedegen advies geven welke pup u het beste kun kiezen.

Als de keuze gemaakt is, vernemen wij graag de naam van uw nieuwe huisgenoot. Dan gebruiken we die naam als we met die pup bezig zijn. De pup went dan alvast aan de naam en tijdens het socialiseren kunnen we gericht aandacht geven aan uw gekozen pup.

Wij doen ons best een gezonde, gesocialiseerde pup te leveren en adviseren na het ophalen van de pup het socialisatie programma voort te zetten. Denk daarbij aan alles wat u normaal gesproken doet en waar uw pup bij betrokken is of kan zijn. Reist u veel met de bus, pup meenemen in de bus. Fiets u graag met de hond in een hondenkar. Zo snel mogelijk mee beginnen, maar begin wel met kleine stukjes en bouw het langzaam op. Een pup heeft nog veel slaap nodig.

En dan nog een heel belangrijk puntje, de eerste nacht zal de pup piepen, jammeren of het absoluut niet naar de zin hebben. Niet aan storen, de eerste nacht piept de pup altijd. Krijgt die dan extra aandacht, dan zit je een hondenleven lang met een hond die in de nacht piept of jammert. Om het gemis aan broertjes en zusjes een beetje te compenseren, geven wij een klein speeltje mee dat de weken voor het vertrek bij de pups heeft gelegen. De geur van het nest gaat daarin zitten en de pup heeft dan iets vertrouwds in de nieuwe omgeving.

Ierse Terriër zaken.

Wij waarderen het zeer als de puppykoper lid is/wordt van de Nederlandse Ierse Terriër Club.
De NITC organiseert elk eerste volle weekend van september de jonge honden dag. Ierse Terriërs geboren tussen 1 april van het vorige jaar en 1 april van dit jaar worden uitgenodigd om de jonge hond te laten zien. De jonge honden zijn dan tussen de 5 en 17 maanden oud. Een keurmeester beoordeeld uw hond. Het mooiste is dan dat alle nestgenoten aanwezig zijn. U ziet de nestgenoten terug en kunt ervaringen uitwisselen met de andere puppy kopers. Wij zorgen dat de moeder ook aanwezig is en vaak is de vader ook aanwezig. De keurmeester heeft dan een beeld van het hele nest met de ouders erbij en geeft een oordeel over het nest. De fokker en de eigenaar van de dekreu zien dan ook de resultaten van hun werkzaamheden.

De NITC organiseert o.a. strand- en boswandelingen, clubmatches en biedt ondersteuning aan de eigenaren van Ierse Terriërs.

Vier keer per jaar wordt het clubblad “Over de Rooie” uit. Een informatief blad dat je niet wilt missen.